Läpivientien asennus


Läpivientien asennus

Yleisohjeita - telakkamestarin terveiset

Jos olette valinneet muovisen tai kuituvahvistetun läpiviennin, useimmiten loki- , kaikuanturin, niin kiristäkää se tiivisteineen varovasti käsin, niin, että kuitenkin toteatte tiivistemassan pursuavan ja tiivistävän. Rajumpi kiristys työkaluilla saattaa rikkoa läpiviennin heti tai tehdä hiushalkeaman joka talven jälkeen rikkoo läpiviennin ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa hallitsemattoman vuodon.

Keväällä, kun taas lasketaan veneitä ja tarkastatte läpivientien vuotoja, ei tule hyväksyä pienintäkään tihkumista. Veneen ollessa vedessä ei tiivistäminen onnistu, eikä vuodon syy tai vaurio selviä. Siis vene ylös ja läpiviennin irroitus, vuodon syyn selvitys, korjaus, tiivistys ja asennus.

Jos vähänkään epäilet omia taitojasi, pyydä apua ja neuvoja kokeneilta kavereilta tai pyydä ammattimies asialle.

    2. Tiivistäminen

Seuraavat ohjeet koskevat läpivientien tiivistämistä Sika Finlandin tuotteilla. Mikäli sinulla on läpiviennin valmistajan ohjeet, noudata niitä.

Ohjeet: Sika Finland

Massa: Sikaflex 591

Sika Primer -tuotteiden käyttö on avain sille että Sikaflex-tiivistysmassa pysyy kiinni molemmissa tiivistettävissä materiaalipinnoissa pitkäaikaisesti vaikka liitos altistuu pitkäaikaiskosteudelle.
Kuparin ja kuparia sisältävien metallien (pronssi, messinki) tartuntakäsittely tiivistettävältä alueelta on pakollinen toimenpide sillä muuten kuparin ikääntyessä (muuttaessa väriään) pintaan muodostuva kuparioksidi alkaa syövyttämään/pehmittämään muovipohjaisia (Sikaflex) sekä silikoni -pohjaisia tiivistysmassoja.


Työohjeet kuparia sisältävälle läpiviennille

Kuparia sisältävän metallin tiivistettävälle alueelle suoritettava tartuntakäsittely on seuraava: puhdistuspyyhintä asetonilla + mattahionta ruskean värisellä hiomahuovalla (karkeus very fine 600 – 300) + kertapyyhintä nukkaamattomaan pyyhepaperiin kostutetulla Sika Aktivator-205:llä (liite 2). Lopuksi levitetään pensselillä ohut, peittävä kalvo epoksipohjaista Sika Primer-210 -tartuntaprimeriä (liite 3)  Seuraavaksi tulee muistaa suorittaa liitteen 1 taulukon mukaiset tartuntakäsittelyt myös toiselle tiivistettävälle materiaalipinnalle ennen Sikaflex-591 tiivistemassan levittämistä (liite 4).

Muoviset läpiviennit

Muovisten läpivientien osalta tulisi selvittää etukäteen muovilaatu mitä on tarkoitus tiivistää. Osa muovilaaduista on puhtaana ja mattahiottunakin pinnaltaan hylkiviä; eikä niihin tartu kiinni maalit, lakat tai tiivistysmassat. Näitä muovilaatuja ovat tyypillisesti ns. alhaisen pintaenergialuvun muovilaadut eli Polyeteeni (PP), Polyamidi (PA) Polystyreeni (PS) ja POM -muovilaatu. Liitteen 1 taulukon vas. reunassa luetellut muovilaadut kuuluvat niihin joihin saa luotettavaa ja pitkäkestoista tartuntaa Sikan tartunta-aineita käyttämällä.

Myrkkymaaleista
Myrkkymaalit pitää poistaa tiivistettäviltä alueilta ennen liitteen 1 tartuntakäsittelyjen suorittamista sillä useimmat myrkkymaalit sisältävät kuparia aiheuttaen tiivistysmassan rajapinnan muuttumisen takaisin tahraavaksi mikäli tiivistys tehdään myrkkymaalipintaan.

Huom!
Taulukossa mainitut SMM-tuotteet eivät ole myynnissä suomessa, niiden sijasta käytetään em. ohjeissa mainittuja tuotteita.

Liite 1
https://industry.sika.com/dms/getdocument.get/08385b80-b5c5-36cc-a391-98763af598df/Pre-treatment_Chart_Marine_e.pdf
Liite 2
https://fin.sika.com/content/dam/dms/fi01/e/sika-aktivator-205.pdf
Liite 3
https://fin.sika.com/content/dam/dms/fi01/f/sika-primer-210.pdf

Liite 4
https://fin.sika.com/content/dam/dms/fi01/z/sikaflex_-591.pdf
Liite 5
https://fin.sika.com/content/dam/dms/fi01/l/sikaflex-591.pdf